Hastane de biz doktorların başına gelen trajikomik olaylardan bahsetmek istiyorum.

….
Yine bir acil nöbetindeydim..Gece saat 3 acile apar topar bir anne ve bir baba birde 3-4 yaşlarında bir çocukla girerler. Ne oldu şikayetiniz nedir diye sorduktan sonra aldığım cevap beni yerlebir etmeye yetti.
Çocuklarının boyu uzamıyor diye o saatte acile getirmişler. Hocam bu çocuğun boyu uzamıyor diye bana serzenişte bulunuyorlar.
Be ablacığım bu saatte mi uzamadığını farkettin? Hadi farkettin bu saattemi uzatacağız? Hadi uzatacağız bunun yeri acil mi?
Belki de acilen uzamasını istiyorlardı orasını bilemiyorum.

Bazen acil kavramını yanlış algılıyor olabiliriz. Özellikle devlet hastanelerinde bu sıkça karşıma geliyordu. İnsanlar gayet polikliniğe gidebilecek konumdayken acili işgal etmeleri asıl acil hastaların sıra bekleyip mağdur olmalarına sebebiyet verebiliyor.
Burada dikkat edilmesi gereken gerçekten acil miyim diye kendinize sormanız? Yurt dışında acil için bile bekleme salonları var. Kimisi de 112 yi arar daha hızlı ve acil bir şekilde bakılıp ilgilenilmesi için bu konuya başka bir yazımda değineceğim.
Birşeyin acil olup olmaması Sağlık bakanlığında özellikle belirtilmiş.
Yeşil Alan: Grip, ateşli hastalar, ayakta yürüyerek gelen ve mide bulantısı çeken hastalar gibi aciliyeti olmayan hastalar bu alana alınacak.
Sarı alan: Orta derecede kan kaybı, solunum sıkıntısı, nöbet geçirme öyküsü (uyanık), ateş yüksekliği olan onkoloji hastası veya steroid kullanan hasta, inatçı kusma, kafa travması olan ancak bilinci açık hasta, kardiyak öykü ile uyumlu olmayan göğüs ağrısı, 65 yaş üstü karın ağrısı olan hasta, şiddetli karın ağrısı, ezilme yaralanması içeren ekstremite yaralanması, suistimal riski veya şüphesi olan çocuk , stresli ve kendine zarar verme riski olan hasta, basit göğüs yaralanmaları, solunum sıkıntısı olmayan yutma zorluğu, dehidratasyon belirtileri olmayan kusma ve ishal, gözde yabancı cisim, ayak burkulması, şiddetli olmayan karın ağrısı, zarar verme riski olmayan davranış bozukluğu.
Kırmızı alan: Havayolu tıkanıklığı riski, major çoklu travma, sadece ağrıya yanıt veren veya yanıtsız hastalar, devam eden veya uzamış nöbet, kardiyak ağrıya benzer göğüs ağrısı, şiddetli yutkunma güçlüğü ile beraber olan havayolu tıkanıklığı riski, dolaşım bozukluğu, nemli, soğuk deri, ciddi ağrı, önemli toksik maddelerin oral alımı, şiddet içeren agresif davranışlar, kendine veya diğerlerine zarar veren davranışlar.

BİLGİ  Saç Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Siz acaba acile giderken yada çocuğunuzu götürürken hangi kategoridesiniz bir düşünün. Acil de sırada kimse yoksa o zaman zaten bir sıkıntı yok girer Yeşil Alandan muayenenizi olur çıkarsınız.

Dr.Erkam CAYMAZ